Afgelopen zaterdag 22 april in Middelburg had ik de kans om aanwezig te zijn bij de eerste wedstrijd, die gejureerd werd door DCE-juryleden, van Showband Axel in het soundsport/IMG circuit. We hebben Marco van Ham brassinstructeur en showinstructeur geïnterviewd om meer te weten te komen van deze nieuwe muziekgroep.

Afgelopen zaterdag 22 april in Middelburg had ik de kans om aanwezig te zijn bij de eerste wedstrijd, die gejureerd werd door DCE-juryleden, van Showband Axel in het soundsport/IMG circuit. Na jaren van inactiviteit hebben in 2014 enkele oud leden nieuw leven geblazen in showband Axel met als doel plezier te hebben maar toch kwaliteit leveren. In een jaar tijd was de complete groep klaar om parade’s te gaan lopen. Nu 2 jaar verder hebben ze besloten om mee te doen in het evenement van soundsport. We hebben Marco van Ham brassinstructeur en showinstructeur geïnterviewd om meer te weten te komen van deze nieuwe muziekgroep.

 Hoi Marco: gefeliciteerd met dit indrukwekkende optreden tijdens het soundsport evenement in Middelburg.
Bedankt Nicola voor de gelegenheid dat soundsport ons gegeven heeft om mee te doen in deze competitie.

Marco kan je me vertellen hoe een groep gepassioneerde oudleden besloten hebben om de showband axel opnieuw op te starten?
In September 2013 hebben we een reünie gehouden, omdat Axel als stad 800 jaar bestond. We dachten wel 40 oud leden bij elkaar te brengen maar die haalden we al na 1! Week. Uiteindelijk stonden we daar met 80 man en het was een feest van het begin totdat we op het veld stonden. Na de reünie spraken we met wat oud leden waarom we niet terug zouden herstarten met showband Axel? Dus dat hebben we gedaan.. Dankzij sommige contacten welke ik had kochten we instrumenten van bands die stopten of welke nieuwe kochten. We hebben instructeurs geregeld en zijn gestart in de oude kantine van de voetbalclub in Axel waar we mochten oefenen.

Wat voor soort optredens hebben jullie gekozen na de opstart? En wat is de filosofie achter de groep?
Ten eerste begonnen we niet als groep die een show wilde brengen. We hadden gekozen voor straatoptredens en oefende 1 keer per 2 weken maar na een paar maanden hadden we al 30 leden wat geweldig was gezien alle groepen die stoppen in deze activiteit. Na 1 jaar hadden we al 40 leden! Na het eerste jaar hebben we met de leden geëvalueerd wat we moesten doen om ook de toekomst te verzekeren. We hebben onze overall instructeur gewisseld en hebben besloten om een show te gaan doen met nieuwe muziek van een hoger niveau en zijn gestart met oefenen.

Waarom is er gekozen om met soundsport/img mee te doen?
Dit Soundsport evenement was dichtbij Axel en het is een opstart niveau activiteit met heldere rapporten hoe we de gehele organisatie van de Showband kunnen verbeteren.

Hoe was de ervaring voor de leden?
Ze waren super enthousiast! Het was beter ontvangen dan verwacht om hier onze eerste keer onze show te brengen. We waren 2 weken ervoor pas klaar met de show en het was onze 3de volledige run van de show. En natuurlijk met een tribune vol met toeschouwers die weten wat nodig is om een goede show te brengen.

 

En hoe was het voor de staff?
Ik denk dat de staff meer nerveus was dan de leden..niet over het contest maar meer voor de leden. Maar we waren zo trots hoe de show werd neer gezet door de leden.

Denk je dat deze Soundsport ervaring een verrijking was voor Showband Axel ? En zo ja hoe?
En bestaat er een kans dat jullie in de toekomst weer deelnemen?
Zeker weten! Als je pas start met deze activiteit en je hebt niet veel ervaring dan is dit de juiste stap om ermee te starten. De feedback die we kregen was fantastisch en erg opbouwend om zo een verzekerde toekomst op te bouwen voor onze organisatie. De volgende stap is om deze show buiten op het veld te laten zien. Maar we komen zeker terug in Soundsport.

Laatste vraag: Als ik een muzikant ben (of wil het worden) en ik woon in de buurt van Axel en wil met jullie meelopen wie moet ik contacteren om meer informate te verkrijgen ?
Neem contact op met Machteld Heerspink via mail: machteld@showbandaxel.org

Waar op internet kan ik informatie vinden, nieuws, foto’s, en video’s ?
We hebben een internetsite: http://www.showbandaxel.org. En op facebook: showbandaxel

Dank je wel Marco en de beste wensen voor een geweldige toekomst!
Salute